CVI szakmai projekt - FOF2022 beszámoló

Egyesületünk sikeresen pályázott a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet FOF2022-es szakmai programokat támogató pályázatán, melynek magvalósulása 2023-ban történt.

Projektünk a CVI (cortical visual impairment, agyi eredetű látássérülés) témához kapcsolódott.

A projekt eredményeként elkészült a holland Bartiméus szervezet által az agyi eredetű látássérülés téma szemléletes bemutatására készített videók magyar feliratozása.

A munka során a Bartimeus két szakemberével - Yvonne Kruithof és Mariska Stokla Wulfse - szoros szakmai együttműködésben magyar fordítást és feliratot készítettünk a CVI-t személetesen bemutató videókhoz.

A projekt másik pillére a Bartimeus két szakembere által tartott egynapos CVI témájú szakember továbbképzés (workshop) megszervezése és lebonyolítása volt. A nemzetközi gyakorlat megismerése és a szakmai kapcsolati háló építése érdekében 2023.06.02-án az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar helyszínt biztosított számunkra a két holland szakember által tartott workshophoz. A workshop 35 hazai szakember részvételével, szinkrontolmácsolással zajlott.

Az eseményt Dr. habil. Papp Gabriella dékán Asszony nyitotta meg. Szilaj Zsolt pályázati igazgató (Slachta Margit NSZI) szavait Prónay Beáta (LÁRESZ elnök) köszöntője követte.

Yvonne Kruithof gyógypedagógus és Mariska Stokla-Wulfse gyermekpszichológus bemutatták a CVI jelenségkörét, intervenciós lehetőségeket. Látássérült gyermekekkel készített interjúkon keresztül láthattuk, miként kommunikálnak az érintett személyek saját látássérülésükről. Diagnosztikai módszereikről, infrastrukturális hátterükről is kaptunk tájékoztatást.

A résztvevők visszajelzése alapján a workshop elméleti és gyakorlati tartalma korszerű és informatív volt, pozitívan értékelték az előadók közvetlenségét, a szakmai diskurzusra való törekvésüket, gyakorlatias prezentációjukat, alkalmazhatónak tartják az elhangzottakat. A CVI szakszerű és korszerű vizsgálatát mindannyian szükségesnek érzik, fontos lenne, hogy több színtéren legyen biztosított a diagnosztika és a terápia.