Vakvezetőkutya segítségével futhatnak a sportolni vágyó látássérült emberek

Történelmet írt az Egyesült Államokban Thomas Panek, aki a világon elsőként teljesített futva félmaratoni távot vakvezetőkutya segítségével. Panek úr, aki a húszas éveiben veszítette el a látását, 3 labrador segítségével teljesítette 2 óra 21 perces idővel a 2019-es New York City Félmaratont. A célvonalon vakvezetőkutyájával, Gussal futott át, aki a versenyt követően nyugdíjba vonulhatott. A vak futó már 20 maratont futott. Bár szeret látó guide segítségével futni, mindig is hiányzott neki a szabadság megélésének lehetősége.

Az amerikai Guiding Eyes for The Blind az első olyan kutyakiképző iskola, mely futásra is képez kutyákat. Futás közben speciális hámot használ a kutya és gazdája, valamint a kutya cipőben fut, amely védi a lábát.

A British Journal of Visual Impairment and Blindness hasábjain megjelent tanulmány 10 (6 nő, 4 férfi) látássérült személlyel készített kvalitatív kutatása megerősíti, hogy a vakvezetőkutyának köszönhető szabadság – az, hogy nem függnek látó guidetól – növeli a vakvezetőkutyával sportoló látássérült személyek fizikai aktivitását, kedvezően hat testi-lelki jóllétükre. A válaszadók tapasztalata szerint a labrador és a németjuhász alkalmas igazán a feladatra. A cikk kiemeli, hogy egy futásra is képzett kutya és gazdája esetében különösen fontos, hogy kellően magas legyen a kutya, hiszen gazdája hámot tartó keze amúgy sem tud megfelelően mozogni, ezt pedig méginkább hátráltatja, ha a kutya magassága nem megfelelő. Az interjúalanyok többsége arról is beszámolt, mennyivel könnyebb a dolguk így, hogy csupán kutyájukkal kell összeszokniuk, hiszen amikor látó guide segítségével futnak – a korlátozott szabadidő, az időpont-egyeztetés nehézsége miatt - , több személlyel kell megtalálni az összhangot, ami nem mindig egyszerű.

Források:
Lieberman L. J., Haibach-Beach P. S., Sherwood J., Trad A. (2019). “We now fly”: Perspectives of adults who are blind with guide dogs trained for running. British Journal of Visual Impairment & Blindness. 
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-47616376 
https://www.youtube.com/watch?v=iAoBrLIjAPg