A 21. század áttörése: a MyEye 2

A MyEye 2 nevű termék az izraeli OrCam által forgalmazott támogató technológia második változata, melyet vak és gyengénlátó személyek számára fejlesztettek ki. Az eszköz kis mágnesekkel a szemüveg szárára rögzítve kényelmesen viselhető, a súlya pedig mindössze 22,5 gramm. Elöl egy valós idejű vizuális felismerési technológiával rendelkező kamera, hátul pedig egy kis hangszóró található az eszközön, amely diszkrét módon továbbítja a felismert vizuális információt a felhasználó fülébe – teszi ezt méghozzá 23 különböző nyelven.

A készülék képes a kamera által felismert szöveg felolvasására, melyet a felhasználója rámutatással vagy pusztán tekintet irányának változtatásával is jelezhet. Alkalmas ismerős arcok felismerésére, de ismeretlen emberek esetében is jelez, ha valaki a látássérült személy előtt helyezkedik el. Bevásárlás során képes a vonalkódok leolvasására, ennek köszönhetően pedig megmondani az adott termékről, hogy az micsoda. Felismeri a színeket és leolvassa a papírpénz címletét. A készülék bizonyos gesztusok alkalmazása révén is irányítható, például a kamera elé tartott csukló arra készteti, hogy megmondja a pontos időt és dátumot.

Elad Serfaty, az Orcam marketingvezetője szerint a MyEye jelenleg az egyetlen hordozható és egyben viselhető mesterséges vizuális technológia, mely a felhasználója által intuitív módon irányítható és nem igényel internetkapcsolatot vagy okostelefonhasználatot. Valós idejű vizuális információt és hangkommunikációt biztosít, miközben lehetővé teszi a teljes mozgásszabadságot és az adatvédelem biztosítását, mivel a készülék tevékenysége sehol sem kerül tárolásra.

Az eszköz egyik szerencsés tulajdonosa Lysa Hayes, egy Sydneyben élő, 50 éves, születésétől fogva vak hölgy, aki a vele készített interjú során elmondja, hogy a MyEye az egyik legjobb dolog, amit valaha sajátjának tudhatott: „Úgy érzem, részese vagyok a valós világnak.” A látássérült hölgy önálló életvitelét nagymértékben támogatja a készülék használata, melynek segítségével például el tudja olvasni a gyógyszerek használati útmutatóját, de a nyomtatott könyvek olvasása is lehetővé vált számára. Az egyetlen panasza az eszközhasználattal kapcsolatban az akkumulátor rövid élettartama, mely folyamatos használat mellett csupán két órán keresztül biztosítja a készülék működését. Ennek kiküszöbölése érdekében az OrCam rendelkezik egy kis töltőegységgel, amely a felhasználó övére rögzíthető, így könnyedén feltöltheti és cserélheti az elemeket.

Ausztráliában több lehetőség is nyílik arra, hogy a látássérült személyek térítésmentesen jussanak hozzá a készülékhez, ám az eszköz magas árából adódóan az igénylések jóváhagyása nem minden esetben sikeres. A MyEye jelenleg 7000 dollárért kapható, Ausztráliában már több száz felhasználója van, köztük néhányan önköltségen jutottak az eszközhöz.