A Microsoft által kifejlesztett eszközzel látássérült gyermekek tanulnak programozni

A Microsoft olyan tapintható programozási nyelven dolgozik, mellyel vak és gyengénlátó gyermekek számára is lehetőség nyílik a programozási alapok elsajátítására. Az eszköz a Code Jumper elnevezést kapta, mely tapintás útján megkülönböztethető és vezetékkel összekapcsolható modulokból áll. Az egyes modulok körülbelül teniszlabdányi nagyságúak, a tapinthatóság mellett az élénk színösszeállítás biztosítja a jólláthatóságukat. A modulok három eltérő méretben kerültek kialakításra, mindegyik méret egy-egy parancsot jelöl, melyek összekapcsolásával a gyermekek „megépíthetik” a saját maguk által fejlesztett programjukat. A Code Jumper-t eredetileg a Torino Projekt részeként fejlesztette ki a Microsoft néhány évvel ezelőtt, megoldást nyújtva a programozástanulás olyan kihívásaira, melyek esetében a hagyományos képernyőolvasó- vagy nagyító szoftverek nem jelentettek megfelelő támogatást. A kifejlesztett eszköz a hét és tizenegy éves korosztályt célozza meg, lehetőséget biztosítva a kódolási alapismeretek elsajátításához.

A Microsoft szorosan együttműködik az American Printing House for the Blind (APH) nevű önálló életvitelt támogató szervezettel, annak érdekében, hogy a látássérült diákok minél könnyebben hozzáférhessenek a programozástanulást segítő eszközhöz. Az APH munkásságának köszönhetően a Code Jumper az elkövetkező öt évben világszerte elérhetővé válik majd a jövő látássérült programozói számára.