Seeing AI – a látó mesterséges intelligencia

A Seeing AI a Microsoft egyik izgalmas kutatási projektje, mely egyesíti a felhő alapú technológia és a mesterséges intelligencia erejét, létrehozva ezáltal egy intelligens alkalmazást, melyet kifejezetten a vak és gyengénlátó személyek számára terveztek.

Az intelligens kameraapplikáció segítségével egész egyszerűen hallhatóvá válik a felhasználója számára az őt körülvevő világ, mindössze az okoskészülék kamerájának használatával. Az alkalmazás képes felolvasni a kamera látóterébe kerülő rövidebb vagy hosszabb nyomtatott szövegeket, de a kézírás felolvasását is lehetővé teszi. A vonalkódok azonosítása révén a vásárlás során felismeri az adott terméket, továbbá fizetéskor képes meghatározni a bankjegyek címleteit is. Megnevezi a kamera által érzékelt színeket, a környezetben lévő fényviszonyokról pedig hangjelzéssel tájékoztatja a felhasználót. Azonosítja és körülírja a személy környezetében lévő embereket, valamint azok arckifejezéseit és az arcok fő jellemvonásait, de a hozzávetőleges életkorról is tájékoztatást ad. Az applikáció a mesterséges intelligenciának köszönhetően azt is képes elmondani, mit lát a kamera a felhasználó környezetében, ezáltal a teljes környezet monitorozhatóvá válik a látássérült felhasználó számára. A Seeing AI a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már más alkalmazásokban lévő képeket is felismer, például a telefon fotógalériájában, az email applikációban vagy akár a közösségi oldalakon lévő fotók tartalmáról is beszámol.

A Seeing AI jelenleg csak Apple készülékekre tölthető le az App Store-on keresztül.

Forrás:https://www.microsoft.com/en-us/seeing-ai/