A taktilis technológia, amely tapinthatóvá teszi a festményeket

A háromdimenziós szkennelésre és a képalkotás digitális reprodukciós technológiájára szakosodott vancouveri székhelyű Verus Art nevű cég a művészettörténet híres festőművészeinek alkotásait teszi akadálymentesen élvezhetővé látássérült személyek számára. Az elmúlt években több neves múzeum is komolyabb erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a kiállított alkotások látássérült látogatók számára is akadálymentesen megtekinthetővé váljanak. A Louvre volt az egyik első múzeum, amely egy állandó galériát alakított ki látássérült látogatók számára, 1995-ben nyitotta Tactile Galériáját, ahol a látogatók megérinthetik az egyes alkotásokról készült másolatokat. Azóta több múzeum is kifejezett hangsúlyt fektet az alkotások akadálymentes formában való megismerésére, úgy, mint a Denver Művészeti Múzeum, a madridi Museo del Prado és a firenzei Uffizi Galéria.
„Igazán lenyűgöző megérinteni egy Van Gogh-ot.”

Mondja Ellen Rubin, aki egész életében rendszeres múzeumlátogató volt, manapság pedig gyakran akadálymentesítési tanácsadóként dolgozik a múzeumok látássérült személyek számára kialakított programjaiban, és aki 17 éves kora óta maga is jogilag vak. Amikor először nyílik lehetősége megérinteni Van Gogh Íriszeit, saját tapasztalata alapján elmondja, hogy nem könnyű teljes benyomást nyerni az adott festményről csupán tapintás útján, ám az élmény így is felbecsülhetetlen számára.

A vállalat 3-D szkennelési technológiával készíti elő az eredeti festmények reprodukcióit, majd ellenőrzik, hogy a másolat pontosan reprezentálja-e az eredeti műalkotás színekeit, textúráját és ecsetvonásait. Ezt követően az alkotás digitális fájlformátumban kerül továbbításra a Canon tulajdonában lévő Océ nyomdai vállalathoz, ahol több száz rétegben nyomtatják ki a festményt, létrehozva ezáltal a háromdimenziós másolatot. A cég magas színnyomási eljárással készíti a reprodukciókat, annak érdekében, hogy a gyengén- és aliglátó művészetkedvelők számára is lehetőség nyíljon a festmények akadálymentes megtekintésére.

A Verus Art-hoz hasonlóan az Estudios Durero is kifinomult technológiát alkalmaz a műalkotásokról készült másolások létrehozása érdekében. A cégek által kínált pontosság technológiailag jelentős előrelépés, ugyanakkor költséges beruházás a múzeumok számára. A Verus Art által létrehozott Íriszek másolata például 3495 dollárért került forgalomba.

Bár a magas költségekből adódóan a múzeumoknak meg kell válogatniuk, mely festményekről készüljenek reprodukciók, a tapasztalat alapján a festmények háromdimenziós példányai mégis egyre szélesebb körben terjednek el. A Verus Art jelenleg több múzeummal is tárgyal a technológia oktatási programokban való jővőbeli alkalmazási lehetőségeiről.