„Muszlim nő vagyok, látássérült vagyok és bokszolok”

Témaösszefoglaló - Kiemelkedő teljesítmény

Sannah Hussian skót, muszlim származású 25 éves hölgy, aki albinizmussal született, majd később Myasthenia Gravis autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála, látássérülése mellett így krónikus fáradtsággal és izomgyengeséggel él. Sannah súlyos fokú látássérülése és egészségügyi állapota ellenére kiemelkedően aktív életvitelt folytat, a bokszolás szerelmese. A sport iránti szenvedélye egy jótékonysági szervezetnél betöltött munkaköri tevékenysége folytán épült ki, amely során kisebbségi csoportokhoz tartozó nők számára szervezett edzéseket. A cél egy támogató környezet létrehozása volt, ahol a sportolni vágyó nők a nemzeti hovatartozást meghatározó öltözék viselése nélkül, kizárólag az edzésekre koncentrálhattak. A kialakult összetartó csapatban sikerült megdönteniük a társadalmi meggyőződésben gyökerező határaikat, miszerint „egy nő erre nem képes” – ugyanis ennek ellenkezője vált nyilvánvalóvá. Sannah azonban nem csupán a közösség erejének támogató szerepét tapasztalta meg a közös munka során, de saját addigi határait is kikerült túlszárnyalnia. Leadott a testsúlyából, önbizalma jelentős mértékben nőtt, valamint általános erőnléte és fizikai állapota is sokat javult. „Meglehet, hogy sosem leszek olyan sikeres, mint mások, de határozottan látom a fejlődést saját magamon, megtapasztalom azt a saját boldogságomban”- vallja Sannah, – „Amikor átléped a határaid, tudatosul benned, hogy sokkal többre vagy képes, mint amit addig feltételezni mertél magadról, amit ezidáig nem vettél észre és immáron szeretnéd felfedezni ezeket a lehetőségeket”. Egyik legfőbb motivációja, hogy mindazt, amit a sportnak köszönhet, mások számára is elérhetővé tegye, akik korábban nem részesültek hasonló lehetőségben. Sannah a cikk megjelenésekor a Glasgow-ban megrendezésre kerülő amatőr bokszeseményre készül, melynek részeként a jövő bokszolói számára szervezett bemutató mérkőzésen is részt vesz. Az eseményből befolyó összeggel nemzetközi gyermekjóléti szervezeteket támogat majd.